Perempuan vs Masak







Assalamualaikum everyone. Betul ke statement ni wahai wanita sekalian? Agak-agak korang berada dalam kedudukan yang mana? Kebanyakannya yang nombor 1 lah kan ~ :p :p



The precious experience.

Salam, untuk mengisi kekosongan hari hari aku, aku ada lah buat kerja amal sikit iaitu ajar budak budak mengaji kat rumah. Daripada aku buang masa tak buat apa dekat rumah, why not? Lagipun aku mengajar anak anak jiran aku je, yang duduk area area rumah aku. Aku gunakan segala ilmu  yang ada ni and apa yang pernah aku pelajari. Aku takda lah pandai mana, tapi kalau ajar budak budak basic mengaji iqra' ataupun surah surah lazim, inshaAllah aku boleh. Sebenarnya, bukan mudah dan bukan juga susah untuk ajar budak-budak. Sedang sedang je gitu~ok, budak-budak yang aku ajar ni ada lah dalam 7 orang. Sikit je kan tapi dah nama pun budak-budak, dia punya ragam tu jangan cakap lah hahaha macam-macam. Kalau budak yang memang tengah rajin ni memang rajin sangat. Takpayah suruh bukak iqra' and baca doa pun dia dah buat dulu and dah ready dah. Okay ni bagus kihkih. Pastu kadang pulak, ada yang tetiba malas nak mengaji, ada sekali tu menangis pulak dia bila disuruh mengaji alahai hahaha belum lagi yang mengaji main-main ni haaaa ni yang nak kena ni :p nasib baiklah aku ni tak garang wei *yeke*.  Baik tu baik jugak tapi kadang-kadang geram jugak dengan budak-budak ni. Tapi nak marah pun tak sampai hati. Serius wei~Tengok telatah dieorang ni terus tak jadi nak mengamuk hahaha. 






So, based on my experience lah kan, ada budak yang jenis gifted. Sekali ajar je dah faham & lancar. Bagi aku, mungkin atas faktor persekitaran. Mungkin ibu dan ayah dia bagi sepenuh perhatian kat anak-anak dieorang ni. Sebagai contoh, parents dia bagi tunjuk ajar kat rumah, ajar solat dan mengaji, temankan anak-anak buat homework, dan sentiasa meluangkan masa untuk anak-anak. Jadi, anak-anak pun akan rasa dihargai dan disayangi ecehhh. Yelah budak-budak kan, ofcourse lah nak perhatian dari ibu bapa. Kita yang dah tua bangka ni pun masih lagi nak manja-manja dengan parents kannn kahkah. Dan, ada jugak jenis budak-budak yang aku kena tunjuk dan ulang satu persatu, and then baru dia boleh baca. Tu pun nanti esok dah lupa balik dan aku kena ingatkan. hahaha normal lah tu.



Macam macam cabaran sebenarnya bila mengajar ni. Dari sini, aku dah boleh rasa feel macam mana seorang guru ni mengajar berpuluh-puluh orang murid dalam satu masa atau mungkin sampai beratus orang murid. Fizikal dan mental memang kena kuat. Tu belum lagi nak kena kawal tingkah laku & perangai setiap sorang. Nak jadi seorang guru ni amatlah memerlukan kekuatan dalaman dan kesabaran yang tinggi dalam diri. Kalau takda kesabaran dalam mendidik ni, faham-faham jelah apa yang akan jadi. But for me, i don't mind pun. Selagi aku berupaya nak ajar budak-budak ni, aku akan buat sehabis boleh. But overall, Seronok rupanya ada pengalaman macam ni. Dapat bagi ilmu, dapat perbaiki apa yang patut. And I enjoyed every moments ^^ Apa yang paling penting diri kena ikhlas dalam melakukan sesuatu perkara. Jangan buat sebab terpaksa, memang tak jalan. Tak berkat pun ya jugak. Niat tu nombor satu ok. :)) dadaaa~~



Alhamdulillah




''Borrow''


Assalam, Last weekend, I scrolled my twitter and saw this statement. Lama juga aku tenung. Aku suka sangat dengan statement jujur macamni. Mungkin ada lah dikalangan korang yang suka mengamalkan tabiat meminjam. Bagi aku tak salah pun nak meminjam, dulu kekecik, aku suka kongsi and bagi pinjam apa yang aku ada tak kira lah ngn tablemate aku mahupun jiran kelas sebelah ((zmn zmn chilhood dulu dulu)) walaupun dia pulangkan balik dah tak serupa barang dah hahaha. Yelah sebab bebudak lagi, bagi jelah segala hape yg ada kalau boleh kannnn. Tapi tu dulu, zaman kanak kanak riang, bila dah dewasa sikit ni dia jadi mcm sensitif sikit. Nak bagi pinjam kat orang pun even kawan paling sayang sekalipun dok fikir beribu kali hahaha. Bukan apa, yang takutnya bila dah pinjam tak pulang balik ataupun barang yang dipinjam tak sama dengan keadaan asal ataupun dia pinjam barang kita lepastu hilang macamtu je. Bila dah jadi macamtu, mesti rasa macam taknak bagi pinjam lagi kan?  


Aku jenis yang segan nak meminta minta dari orang ni lebih lebih lagi nak meminjam, kecuali kalau dah terdesak ya amat. Segan wei, tapi taktahulah ada juga segelintir manusia yg boleh pula amalkan gaya hidup suka meminjam something from others tanpa rasa segan silu. Banyak kali pulak tu. I think you should put yourself in their shoes. Pernah tak terfikir macam mana susahnya orang tu nak dapat kan sesuatu tu? Mesti dia usaha untuk dapatkannya. Tak kisah lah sama ada dia beli guna duit dia sendiri ataupun minta daripada parents. Itu salah satu usaha jugakan? Dan kau pula, bila dah pinjam dari dia janganlah rosakkan ataupun hilangkan. Menangis kawan korang nnti. Appreciate it please..... macam mana kau pinjam, macamtu jugalah keadaannya bila kau pulangkan balik barang dia. Ok? Barulah senang sikit hati kawan awak tu. But more than 3 times, beli untuk diri korang sendiri, okay? Takpayah pinjam pinjam lagi. >< Usaha sendiri, beli sendiri, guna sendiri dan kita pun akan happy, tak percaya silalah cuba hahaha. Okay dadaa ~~

After a few years......


Assalamualaikum, setelah hampir 3 tahun aku meninggalkan dunia blogger, now iam back. Wahaha uish lama gila kot aku tak update belog dan blog aku pun dibiarkan gantung tak bertali. Kesian betul. Last post aku 2014, banyak sudah post aku dah delete. Sekarang tinggal bape kerat jelah post aku. Kenapa ntah aku pi delete. Padahal banyak jugak moment moment indah yang aku dah post dalamni hahaha alahai. Nak buat macam mana. Fyi, aku ada lah juga bila bosan aku bukak blog aku baca post post blogger lain. Hahahah jadi silent reader. Aku pun tak berapa ingat kenapa aku tutup blog aku dulu. Mungkin sebab dulu aku tak pandai manage masa, yelah aku kan student sekolah lepastu rasa macam budak budak sangat masatu. Huhuhu. Sekarang rasa macam dah lapang sikit kan. 

Lepas spm last year, aku taktahu nak buat apa. Aku kerja lah sekejap dekat satu kedai makan ni. Sekejap jelah, pastu menganggur kat umah sampai lah sekarangni. Bosan sangat. Kawan kawan aku semua kerja. Nak buat macam mana. Aku nak cari kerja area sini pun tak dapat dapat. Maybe sbb nak suruh aku fokus kat belajar dulu kot! Padahal aku tengah tunggu tawaran nak sambung belajar. Tapi duduk rumah pun aku okay je dapat spent time dengan family, tolong apa apa yg patut. hari hari kat umah nampak lah muka muka dieorang. Sebab yelah bila lagi, nnti dah smbung belajar jejauh rindu. ((kalau jauh lah kan)) hahaha, always think positive in any situation. Selagi ada masa kita guna dengan sebaiknya

Oh ya! lupa nak cakap, cantik tak wajah baru blog aku ni ? Haaa, blog aku ni hasil sentuhan Sis Hawa. 

Bagi aku, kena sangat dgn selera aku. Aku suka simple je. Tengok hasil kerja sis hawa pun boleh tahu sis ni memang terror bab bab edit blog ni. Harga pun berpatutan. If korang nak tempah apa apa pasal blog, bolehlah contact Sis Hawa . Cepat je dia respond walaupun busy. Semoga sentiasa murah rezeki sis hawa :))