Maybe not this time.


Assalamualaikum, 
Semalam pukul 12 tengahari result upu keluar. Aku dah rasa macam macam, berdebar tu jangan cakap lah. Risau semua ada. Tangan pun macam sejuk je rasa. ((macam ada orang nak masuk meminang pulak wei)) Fikiran masatu 50/50 je. Seriously, aku expect yang aku akan dapat mana mana universiti / course yang aku mintak tu. Tapi, nasib tak menyebelahi aku. Aku takdapat. Ya, agak sedih dan terkilan jugaklah bila dia tulis kat situ 'Permohonan anda tidak berjaya'. Lagi lagi bila dengar orang lain dapat, Nak menangis tu jangan cakap lah. Kalau boleh kat situ jugak aku nak menangis. Kecewa, sedih semua ada. Sebenarnya since aku masuk form 6 about 2 weeks ago lagi aku dah dapat rasa, oh mungkin aku memang ditakdirkan kat sini. Dah dapat rasa dah. Lagipun aku tahu, form 6 juga ada kelebihan dia yang tersendiri. Ni pun salah satu peluang yg aku ada untuk berbakti dengan parents aku. 






Dalam kesedihan tu, aku cuba positifkan diri aku. Semua benda yang jadi mesti ada hikmah, Maybe Allah nak bagi yang lebih baik pada masa akan datang. Who knows kan? Dalam masa yang sama aku percaya, Allah dah susun elok elok perjalanan hidup setiap hambaNya. Begitu juga perjalanan hidup aku. Siapa kita nak menidakkan perancangan Allah? Tak semua yang kita expect kita akan dapat. Kau rancang lah bagai nak rak pun, kalau Allah tak izinkan benda tu tak akan jadi. Sebenarnya belajar kat mana-mana sama je, cuma nak belajar atau tak je. Rezeki tu ada kat mana mana. Janji usaha tu kena ada. Jangan asik berangan nak berjaya tapi usaha pun malas. ((peringatan buat diri sendiri actually)) Hahaha. Jauh lagi perjalanan okay. Banyak lagi yang perlu kau tempuh kat luar sana. Jadi stay strong and always be positive. 



7 comments:

  1. Jangan putus asa. Mungkin bukan rezeki awak untuk ini. InshaAllah ada tu rezeki awak yang lain. Yang penting teruskan usaha. Chaiyokkk !!

    ReplyDelete
  2. No worry there will always be a reason. dapat form 6 tu kira ok dah. ^^

    ReplyDelete
  3. duk form6 pun best.... C: rasa dia lain dri yg lain... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah sis saya pun dah suka kat form 6 :))

      Delete

Feel free to comment what ever you want and Leave your footprints here so that I can visit you back! Thank you :)