Resepi Sagu Gula Melaka

Harini aku nak share resepi yang aku try buat haritu, percubaan pertama aku menjadi yeay! Untuk siapa yang rajin tu boleh lah try buat. Tapi so far, alhamdulillah sedap je aku rasa air tangan aku ni (masuk bakul angkat sendiri hahaha) rasa nak buat lagi pun hado :p dessert ni lemak lemak manis tau so kalau sesiapa yang tengah jaga badan tu mohon tengok je okay hahaha. Tapi kalau makan sekali sekala okay je~ takkan naiklah berat badan tu hahaha :D Ok jom tengok step-step dia....


 photo : facebook (aku nak nangis sbb taksempat snap dah habis) -.-


Bahan sagu :  

-1 cawan biji sagu (warna putih/ warna warni pun boleh) 
-1 liter air
-1 helai daun pandan (simpulkan)
-Pewarna kegemaran (kalau guna biji sagu warna putih)


Cara-Cara :

1- Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam (biar kembang). Kemudian, boleh toskan.
2- Didihkan air bersama daun pandan. Setelah mendidih, masukkan biji sagu and masak sampai sagu bertukar jernih. Air tu korang agak-agak lah ya takut sagu tu cair sangat pula nnti. 
3- Tutup api dan biarkan seketika.
4- Toskan sagu dan bilas dengan air bersih supaya kanji dia keluar.
5- Titiskan warna kegemaran dan kacau rata. 
5- Tuang ke dalam acuan yang korang suka. Masukkan dalam peti sejuk untuk disejukkan. 


Bahan je sempat snap wei huhuhu.


  Bahan untuk manisan gula melaka :

-1 ketul gula melaka 
-1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
-1 helai daun pandan (simpulkan)

Cara-Cara :

1- Satukan semua bahan dan masak di atas api. 
2- Masak hingga gula larut dan pekat. Kemudian tapis. 
Bahan lain :

-1 cawan santan 
-1/4 sudu teh garam 
-Masak kedua-dua bahan tersebut diatas api.

atau 

-Susu cair


Cara menghidang :

Keluarkan sagu dari acuan dan curahkan gula melaka dan susu cair/ santan tadi. 
Makan sejuk-sejuk memang sedap sangat! :)


Okay bye, thank you for reading!

Love: 
Floralyaa
1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap
1 cawan sagu (dibilas dengan air dan toskan) 3 cawan air 5 titis pewarna sirap ros -didihkan air, masukkan pewarna sirap ros dan sagu. Masak dalam api perlahan dan sentiasa dikacau hingga sagu menjadi kembang dan hilang semua putihnya. Sejukkan dalam loyang. Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

14 comments:

  1. Terliur.. warna sagu biji menarik sangattt..

    ReplyDelete
  2. Pandainya buat sendiri. Kalau Fatin nak buat rasa macam tak berani nak cuba je. Hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah senang je ni kak fatin cuma kena rajin lebih sikit je nak buat dessert ni sbb byk step ><

      Delete
  3. Buat hidangan petang tentu menyelerakan.

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. terima kasih sis! :) try lah buat hehe

      Delete
  5. Singgah follow sini. btw boleh la vm try lepas ni. nice sharing btw :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe try lah sis mesti jadi punya. thank you :))

      Delete
  6. Sagu Gula Melaka antara my favorite manisan..
    Sedap lebih lagi bila dimakan sejuk dari peti ais ;-)

    ReplyDelete

Feel free to comment what ever you want and Leave your footprints here so that I can visit you back! Thank you :)