Kerja Bertangguh/Last Minute

Assalamualaikum, Happy fasting everyone. Today is 13 ramadhan ^^ how time flies~but heyyy just look at the weather today, so good and cloudy right? (But I don't know how about your place hahaha) Hmmm. Our holiday will be end soon.... Tak lama lagi sekolah akan dibuka semula untuk 2 minggu or something pastu raya wuhuuu. Tapi my problem is im not finished my homework yet. Idk why lately ni im so lazy. Padahal baaanyaaakkkkk sangat homework cikgu bagi suruh siapkan. Disebabkan bila kat rumah ni jadi malas nak pegang buku. -_- Allahu. Tapi pegang juga lah, selak selak baca apa yang patut, buat homework sikit and etc pastu tutup. Then continue my sleep. Hahahah. But bulan puasa is not an excuse for you to sleep je and not doing anything right?  Tapi Alhamdulillah lah, I don't want to be the old me. Aku siapkan juga. Actually, kemalasan yang menggunung ditambah pula dengan sikap suka bertangguh ni make everything worst. Semua kerja tak akan jalan. I still remember when I was the spm candidate, I keep delaying on doing my homework, assignment or even the week before exam pun, aku still nak bertangguh untuk buat revision, I always said "eh baca esok pagi jelah, best pula drama ni ;)" pastu bila dah pagi cakap "baca malamlah sempat lagi ni" and keep repeating the same thing day by day sampailah sehari sebelum exam baru nak menggelabah cari buku and baca. On that time pun taktahu apa yang dibaca masuk ke tak dalam kepala. Korang rasa masuk ke tak, ofcourse tak sebab pemikiran kita masa tu dah melayang-layang ke tempat lain. But kalau aku, ada lah juga sikit sikit masuk dalam kepala bila study last minute. Sikit jelah dalam 30% tapi kebiasaannya tak masuk pun kah kah :3 Bergantung pada diri masing-masing dan bergantung pada situasi tu jugalah kan. Kalau you tak focus memang tak boleh go lah. Pastu bila study last minute kau tak perform elok elok haa memang menangis lah :'( Masatu baru nak nyesal tak study awawal. So lupakan jelah nak study last minute kalau rasa diri tak mampu tu.  and bawak bawak lah study di awal waktu ok ^^:p Aku pun kalau boleh nak campak jauh-jauh tabiat macamni. -.-


The view from my bangunan form 6 


The conclusion is, jangan suka bertangguh. Bila kau terdetik nak buat sesuatu tu, teruskan. Sebab bila kau melengah-lengahkan sesuatu, then kau akan jadi malas. Kerja kau tak siap. Kau akan jadi tak ada mood nak buat. Bila buat kerja last minute pun sama, semua benda tak menjadi. Ada je benda tak kena. Lepastu rasa macam nak marah semorang, HAHAHA. Kalau kau buat di awal waktu kau akan jadi tenang dan lapang. Takdelah nak menggelabah kan? Tak rugi pun wei :p Ni based on my experience lah kan. Hahahah okay dah penat dah membebel. Lapar pulak bila membebel bebanyak ni hahaha (choiii). Ok bye!





This one gambar ex-classmates form 5. Saja letak even takda kena mengena :3




 By : Izzah Alya 


6 comments:

  1. bahaya penyakit suka bertangguh ni. I'm so guilty of doing this a lot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yep, I always doing this too. And menyesal :'(

      Delete
  2. http://shahiraharmy.blogspot.com/2017/06/segmen-jom-tambah-follower-blog-my.html jom tambah follower

    ReplyDelete
  3. Selalu rasa macam ni. Hahaha

    ReplyDelete

Feel free to comment! :)